Ένα αρκετά συχνό σημάδι αυξημένου σακχάρου είναι η αυξημένη δίψα. Η συχνουρία, επίσης, συμβαίνει όταν υπάρχει περιττή γλυκόζη στο αίμα, και τα νεφρά μας αρχίζουν να δουλεύουν περισσότερο για να την αποβάλουν. Πιθανό είναι να νιώσετε αφυδατωμένοι ή ζαλισμένοι.

Στο ανθρώπινο αίμα κυκλοφορούν ελεύθερα σάκχαρα (γλυκόζη), ώστε να τροφοδοτούν με ενέργεια τα κύτταρα και τα όργανα. Γλυκόζη παράγουν το συκώτι και οι μύες, όμως η βασική πηγή για τον οργανισμό μας είναι οι υδατάνθρακες που λαμβάνουμε από τροφές και ποτά.


Προκειμένου να διατηρείται η γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, ο οργανισμός παράγει την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που αντλεί τη γλυκόζη και τροφοδοτεί τα κύτταρα με αυτή.

Εάν το ζάχαρο παραμένει μόνιμα σε υψηλά επίπεδα προκύπτουν σοβαρές βλάβες σε επιμέρους όργανα και/ή συστήματα του οργανισμού και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού, απώλειας της όρασης, βλάβης στα νεφρά και νευρολογικών προβλημάτων λόγω καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων.

Τι νιώθουμε όταν ανεβαίνει το ζάχαρο

Παρά το γεγονός ότι η γλυκόζη αποτελεί πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, η υπερβολική αύξησή του δεν συνοδεύεται από έκρηξη ενέργειας, αλλά αντιθέτως από αίσθημα κούρασης.

Επίσης, ποσότητα της περιττής γλυκόζης κατευθύνεται προς τα νεφρά και κατόπιν στα ούρα, αντλώντας νερό. Κατά συνέπεια, εκδηλώνεται έντονη επιθυμία για ούρηση και δίψα, ακόμη κι αν η κατανάλωση νερού είναι επαρκής.

Το αυξημένο ζάχαρο εκδηλώνεται επίσης συχνά με το μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και/ή τα πόδια. Ωστόσο, η επιπλοκή αυτή εκδηλώνεται συνήθως όταν το ζάχαρο παραμένει αρρύθμιστο για αρκετό καιρό.



Για να έχουμε διάγνωση του διαβήτη πρέπει να συμβεί κάτι από τα παρακάτωΣτην κλασική δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης-καμπύλη γλυκόζης (2 ώρες μετά τη χορήγηση 75g γλυκόζης) το σάκχαρο να είναι ≥200mg/dl (ακόμα και χωρίς συμπτώματα).
Το σάκχαρο αίματος (το πρωί, με το άτομο νηστικό) να δώσει τιμές ≥126 mg/dl σε δύο συνεχείς μετρήσεις.
Το σάκχαρο αίματος (σε τυχαία μέτρηση) να είναι πάνω από 200mg/dl και μαζί αν υπάρχουν κάποια κλασικά συμπτώματα διαβήτη.



https://makrozoiaygeia.blogspot.com/2016/09/blog-post_29.html