ΔΙΑΦΟΡΑ
Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για τη στοματική υγιεινή.
Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα δόντια σας για να προλάβετε έμφραγμα, εγκεφαλικό & άνοια
Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να προλάβει την υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, μία το βράδυ πριν κοιμηθούμε και μία το πρωί, αφού όμως έχουμε φάει πρωινό.
Η οδοντόβουρτσα καθαρίζει τις επιφάνειες των δοντιών, όχι όμως και τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, από όπου ξεκινούν τα νοσήματα των ούλων και δημιουργείται πιο εύκολα τερηδόνα. Γι’ αυτό, πρέπει να χρησιμοποιείτε νήμα, ειδικά αν έχετε δόντια με στενά μεσοδόντια διαστήματα ή αν τα δόντια σας είναι στραβά.
Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 36.500 γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, εκ των οποίων όσες είχαν χάσει μέρος των δοντιών, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση.
Η βελτίωση της υγιεινής των δοντιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών διαταραχών που επηρεάζουν πάνω από το 25% των ενηλίκων, λένε οι επιστήμονες.
Η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό, άνοια και άλλες πιθανώς θανατηφόρες ασθένειες.
Μια εξήγηση για τη σύνδεση είναι ότι η απώλεια δοντιών επιφέρει αλλαγές στη διατροφή, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τρώνε πιο μαλακές και επεξεργασμένες τροφές, μασούν λιγότερο και μειώνεται η ροή του αίματος.
Η βασική συντάκτρια της μελέτης καθηγήτρια Jean Wactawski-Wende, από το Πανεπιστήμιο του Buffalo στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η απώλεια δοντιών μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη υπέρτασης».
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για τη σύνδεση της ουλίτιδας με την υπέρταση. Ωστόσο, η σύνδεση δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Στη νέα έρευνα, που είναι και μία από τις πιο εμπεριστατωμένες, οι επιστήμονες παρακολούθησαν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις ΗΠΑ επί 18 χρόνια.
Οι συμμετέχουσες ελέγχονταν σε ετήσια βάση για την κατάσταση των δοντιών τους και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης από το 1998 έως το 2015
Οι ερευνητές εντόπισαν μια σημαντική σύνδεση. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που είχαν χάσει δόντια ήταν περίπου 20% πιο επιρρεπείς σε υψηλή αρτηριακή πίεση συγκριτικά με όσες είχαν όλα τους τα δόντια.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των νεότερων γυναικών και εκείνων που είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.
Πολλοί είναι οι πιθανοί λόγοι: Οι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η απώλεια των δοντιών οδηγεί σε λιγότερο μάσημα που μειώνει τη ροή του αίματος. Παραδόξως, δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ της ουλίτιδας ή της περιοδοντίτιδας και της υπέρτασης, σε αντίθεση με όσα έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες.
Η Δρ Wactawski-Wende δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χάνουν τα δόντια τους πιθανώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η βελτίωση της στοματικής υγιεινής και τα προληπτικά μέτρα, όπως ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, οι αλλαγές στη διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους, μπορούν να προστατεύσουν τα δόντια.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η απώλεια των δοντιών αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι
για την ανάπτυξη υπέρτασης.
Η κακή στοματική υγιεινή έχει συνδεθεί με δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.
Πιστεύεται ότι τα βακτήρια των ούλων εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε ζωτικά όργανα προκαλώντας φλεγμονή.
Περίπου το 80% των ανθρώπων άνω των 55 ετών φέρουν ενδείξεις παθήσεων των ούλων.
Το 40% όσων βρίσκονται στις ηλικίες 65-74 έχουν λιγότερα από 21 από τα αρχικά τους δόντια, ενώ οι μισοί εξ αυτών αναφέρουν παθήσεις των ούλων πριν χάσουν τα δόντια τους.
Οι Βρετανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η φροντίδα της υγείας των δοντιών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Συμβουλεύουν τους ανθρώπους να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιούν τακτικά οδοντικό νήμα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση για την Υπέρταση.
Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Πηγή: Mail Online
http://www.freepen.gr/2018/12/blog-post_650.html?fbclid=IwAR35rzrWJ6e-7QcOnp6rr0rEe_Hclyw80Y1necU94pkxAK5CgFrRPQjxo8U
Δημοσίευση σχολίου
0 Σχόλια