Δείτε γιατί.

Η πρώτη, σχεδόν αυτόματη κίνηση που κάνει κάποιος όταν φάει κάτι καυτερό, είναι να πιει νερό.
Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες ωστόσο, είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε, αφού κάτι τέτοιο λειτουργεί προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.


Ο βαθμός της θερμότητας που νιώθουμε από την κατανάλωση φαγητού μετριέται με την επονομαζόμενη κλίμακα Scoville.

Η «πιπεριά φάντασμα» (ghost pepper), λ.χ., η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο που προέρχεται από την βορειοανατολική Ινδία, είναι 400 φορές πιο καυτερή από το ταμπάσκο και έχει βαθμολογία 1.000 μονάδες της κλίμακας Scoville.

Τα μπαχαρικά δε δίνουν μόνο εξαιρετικό άρωμα και νοστιμιά στα πιάτα μας αλλά έχουν και μοναδικά οφέλη για την υγεία, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η καταπολέμηση της φλεγμονής και η αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου...

Μερικά από αυτά, όμως, μπορεί να κάνουν το στόμα μας να πάρει... φωτιά!

Τα μπαχαρικά αυτά περιέχουν καψαϊκινοειδή, σύνθετα μόρια που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε είδος καυτερής πιπεριάς. Μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και το μαύρο πιπέρι περιέχουν συστατικά με διαφορετική δομή κι έτσι το κάψιμο που προκαλούν δε διαρκεί πολλή ώρα.

Το κάψιμο οφείλεται σε μια χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν η καψαϊκίνη δεσμεύεται στους υποδοχείς του πόνου που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα. Πρόκειται για τους ίδιους νευρώνες που ανιχνεύουν τη θερμότητα.

Η καψαϊκίνη διαλύεται στο λίπος, το λάδι και το αλκοόλ αλλά όχι στο νερό.

Εάν πιείτε νερό μετά από ένα πικάντικο γεύμα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εξαπλωθεί η καψαϊκίνη σε ολόκληρο το στόμα και να δεσμευθεί σε περισσότερους ακόμη υποδοχείς του πόνου. Θα πρέπει να αποφύγετε επίσης τη μπύρα και τα αναψυκτικά, καθώς περιέχουν επίσης νερό.

Τα νεύρα που αντιδρούν στην καψαϊκίνη ανταποκρίνονται επίσης στη θερμότητα. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσετε κάτι δροσερό –εκτός από νερό– για να αντιμετωπίσετε το κάψιμο.

Οι καλύτερες επιλογές σας είναι τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ, το ελαιόλαδο και το ψωμί.

Τα λίπη και των γαλακτοκομικών διαλύουν την καψαϊκίνη και καταπραΰνουν το κάψιμο. Το ίδιο συμβαίνει και με το δυνατό αλκοόλ (π.χ. βότκα). Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης λίπη, ενώ αμυλούχες τροφές όπως το ψωμί απορροφούν τα μόρια της καψαϊκίνης από τη στοματική κοιλότητα.


Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι ο οργανισμός μπορεί να συνηθίσει την καψαϊκίνη, διότι με την συστηματική κατανάλωση απευαισθητοποιούνται οι υποδοχείς του πόνου και έτσι μειώνεται ολοένα περισσότερο το αίσθημα καύσου.

Πηγή: onmed.gr