Εάν αισθανθήκατε ποτέ ότι σε μία σχέση σας πιέζουν, σας ελέγχουν ή σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας, τότε πολύ πιθανόν να σας χειραγωγούν.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα και την επιθυμία, να ασκούν έντονη επιρροή στους γύρω τους και να τους καθοδηγούν. Τους αρέσει να χειραγωγούν τους…

συνεργάτες ή τα μέλη της οικογένειάς τους και να κατευθύνουν τη σκέψη και τη δράση τους σύμφωνα με τη βούλησή τους.



Ειδικά στους επαγγελματικούς χώρους, σκοπός τους είναι να έχουν τον έλεγχο, να αποκτήσουν δύναμη και να χρησιμοποιήσουν τους άλλους προς όφελός τους. Σύμφωνα με ψυχολόγους, οι έντονα χειριστικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να κρύβουν τις προθέσεις και την επιθετικότητά τους. Ξέρουν πώς να επηρεάσουν τους πιο αδύναμους και χρησιμοποιούν τις ανθρώπινες αδυναμίες για να φθάσουν στο σκοπό τους.


Υπάρχουν κάποια ενδεικτικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι πιθανόν να είστε αντικείμενο χειραγώγησης:


1. Νιώθετε φόβο, υποχρέωση και ενοχή
Η χειριστική συμπεριφορά περιλαμβάνει τρεις παράγοντες: φόβο, υποχρέωση και ενοχή. Όταν χειραγωγείσαι απο κάποιον, εξαναγκάζεσαι ψυχολογικά να κάνεις κάτι που μάλλον δεν θα ήθελες να κάνεις. Μπορεί να αισθάνεστε φοβισμένοι να το κάνετε, υποχρεωμένοι να το κάνετε, ή ένοχοι ότι δεν το κάνετε. Ένα άτομο που χειραγωγείται προσπαθεί συχνά να βοηθήσει τον θύτη του για να σταματήσει να αισθάνεται ένοχο.


2. Αμφισβητείτε τον εαυτό σας
Συχνά οι άνθρωποι αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους, την πραγματικότητα, τη μνήμη ή τις σκέψεις τους. Μπορεί να αισθάνονται μια ψευδή αίσθηση ενοχής ή άμυνας. Υπάρχει και ο λεγόμενος «κύριος καλό παιδί». Αυτό το άτομο μπορεί να κάνει πολλές χάρες και εξυπηρετήσεις για άλλους ανθρώπους. Είναι πολύ συγκεχυμένο γιατί δεν συνειδητοποιεί κανείς εύκολα ότι υπάρχει κάτι αρνητικό. Αλλά, από την άλλη πλευρά, με κάθε καλή πράξη, υπάρχει μια προσδοκία. Εάν δεν ικανοποιήσετε την προσδοκία του, τότε πιθανόν να χακτηριστείτε ως αχάριστοι.

Σύμφωνα το βιβλίο «“How to Successfully Handle Manipulative People” του καθηγητή Preston Ni που ειδικεύεται στην ανθρώπινη επικοινωνία, οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καθώς ο σκοπός τους είναι κοινός. Πρέπει να πάρουν αυτό που θέλουν.





#1 «Παίζουν στην έδρα τους» Σύμφωνα με τον καθηγητή, μιλάνε με το «θύμα» τους στο χώρο τους, εκεί που νιώθουν περισσότερο δυνατοί και έχουν τον έλεγχο.




#2 Αφήνουν τον άλλο να μιλήσει πρώτο Στην αρχή κάνουν γενικές ερωτήσεις. Έτσι, καταλαβαίνουν τη βασική γραμμή σκέψης, αλλά και τις αδυναμίες του, ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.




#3 Χειρίζονται τις καταστάσεις Μπορεί να πουν ψέματα, ή απλώς να αποκρύψουν μέρος της αλήθειας. Μπορεί να κρατήσουν σημαντικές πληροφορίες για τον εαυτό τους, παρουσιάζοντας ένα θέμα μονόπλευρα.




#4 Προσποιούνται ότι τα ξέρουν όλα Προσπαθούν να πείσουν, προσποιούμενοι τους ειδήμονες. Παρουσιάζουν γεγονότα, στατιστικά στοιχεία και άλλες πληροφορίες που πιθανότατα το θύμα δεν γνωρίζει και που ίσως δεν ισχύουν. Αυτό σύμφωνα με τον καθηγητή μπορεί να συμβεί για την πώληση προϊόντος, σε επαγγελματικές συζητήσεις, αλλά ακόμη και σε μια σχέση. Με αυτό τον τρόπο, νιώθουν ότι υπερέχουν των άλλων.




#5 Ανεβάζουν τον τόνο της φωνής τους Πρόκειται για έναν επιθετικό χειρισμό. Ξέρουν ότι όταν φωνάζουν ή απλώς δείχνουν θυμό, θα κάνουν αρκετούς να ενδώσουν και να κάνουν ό,τι τους ζητήσουν. Συνήθως, συνδυάζουν και έντονες χειρονομίες για να αποκτήσουν περισσότερη πειθώ. Αυτή η τακτική αν εφαρμοστεί στα κατάλληλα άτομα αποδίδει.





#6 Δεν δίνουν χρόνο στο θύμα να σκεφτεί Ο χειριστικός άνθρωπος πιέζει τους άλλους να πάρουν μια απόφαση χωρίς να είναι έτοιμοι. Έτσι, το θύμα δεν έχει χρόνο να σκεφτεί το θέμα διεξοδικά ή να το συζητήσει με άλλους.




#7 Αρνητικό χιούμορ Πολλές φορές χρησιμοποιούν χιουμοριστικά και σαρκαστικά σχόλια για να τονίσουν τα ελαττώματα των άλλων. Χρησιμοποιούν την ειρωνεία και δημιουργούν κλίμα κατωτερότητας των συνομιλητών τους. «Μπορεί να σχολιάσουν τα πάντα, από την εμφάνιση μέχρι και τον τρόπο που αναπνέει κάποιος. Έτσι θα τον κάνει να νιώσει άσχημα και να πάρει αυτό που θέλει», ανέφερε ο Preston Ni.




#8 Δεν απαντάνε σε όλα Εσκεμμένα δεν απαντάνε σε μηνύματα ή ακόμη και σε ερωτήσεις που γίνονται κατ’ ιδίαν. Με αυτό τον τρόπο, κάνουν τον άλλο να περιμένει και να αμφιβάλλει για αυτό που είπε.




#9 Προσποιούνται ότι δεν ξέρουν Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν κάτι. Φυσικά επιλεκτικά όταν θέλουν να υπονομεύσουν μια κατάσταση. «Αυτή την τακτική χρησιμοποιούν πολλοί ενήλικες για να κρύψουν κάτι ή για να αποφύγουν μια υποχρέωση» εξηγεί ο καθηγητής.




#10 Δημιουργούν ενοχές Δημιουργούν τύψεις στον απέναντι για να πιστεύει ότι αυτός έχει κάνει κάτι λάθος. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα, όπως τα στοχευμένα παράπονα, ο τόνςο απόγνωσης ή απλά μια «εύγλωττη» σιωπή.




#11 Θυματοποιούνται Προσποιούνται ότι έχουν κάποιο πρόβλημα ή ότι είναι αδύναμοι να κάνουν κάτι. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να κερδίσουν τη συμπάθεια των άλλων. Βασίζονται στο φιλότιμο για να πάρουν αυτό που θέλουν, αλλά όχι το δικό τους.



Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι τοξικοί

Κανένας δεν επιθυμεί να έχει στη ζωή του τοξικούς ανθρώπους.
https://www.ksipnistere.com/2021/06/11_29.html